L’aportació de 9.126,61€ realitzada per ACEMAC, Associació Catalana d’Empresaris de Materials de Construcció, es destina íntegrament a tasques d’emergència, concretament al programa SHELTER, pla de refugi i assentament en situacions d’emergència i crisis prolongades, que té com a finalitat millorar la qualitat de vida de persones refugiades i desplaçades a la força.
Barcelona, 27 de Setembre de 2017.- Quan s’ha complert el sisè any del conflicte a Síria, més de la meitat de la seva població, uns 12 milions de persones, han abandonat casa seva, de les quals 5,2 milions s’han convertit en refugiades i han buscat seguretat principalment als països veïns on suporten condicions de vida molt dures que segueixen deteriorant-se sense que s’intueixi una solució a curt termini.
Les xifres de desplaçament el 2016 van continuar augmentant a causa de conflictes que no s’aturen, dels que es reactiven o dels que esclaten nous. Més de 65 milions de persones han fugit de casa per salvar les seves vides. Es tracta d’una xifra rècord de desplaçament humà que ha augmentat dràsticament en pocs anys a causa de la crisi de Síria i els conflictes al Sudan del Sud, República Centreafricana, Burundi i Iemen.
On es destinarà aquesta aportació?
La importància del refugi: Quan una persona és forçada a fugir i arriba a un centre d’acollida, el primer que cal fer per assegurar la seva protecció és proporcionar-li un sostre on aixoplugar-se al costat de la seva família, un refugi on poder començar de nou. Amb l’objectiu de canalitzar tot el suport de la comunitat internacional per garantir un refugi digne per les persones refugiades i desplaçades a la força, l’ACNUR va crear el programa ‘Shelter’ i la campanya “Un refugi per a tots”. Es tracta d’una campanya que té com a finalitat millorar les condicions de vides de les persones desplaçades a la força i garantir la provisió als assentaments de materials com tendes de campanya, mantes de llana tèrmica, lones de plàstic per impermeabilitzar els refugis, contenidors d’aigua, utensilis bàsics per a la vida diària, kits d’higiene familiar… Tots aquests materials són fonamentals per poder resistir les condicions climàtiques per exemple durant una situació de desplaçament perllongat. Es tracta, en definitiva, de proporcionar solucions, dins de les condicions i els materials disponibles, que permetin a les persones refugiades viure amb més dignitat.
El dia 27 de Setembre va tenir lloc, a les oficines del Comitè Català de l’ACNUR, l’acte de lliurament d’un taló solidari per part d’ACEMAC, l’Associació Catalana d’Empresaris de Materials de Construcció, per valor de 9.126,61€, per donar suport a la campanya “Un refugi per a tots”. Aquesta col·laboració es va acordar per la Junta d’ACEMAC, d’acord amb els seus Estatuts i previst en l’article 324-6 de la llei 4/2008 del Llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, que preveu que quan una associació es dissol pot acordar el destí a donar del romanent existent després de la liquidació.
Per part d’ACEMAC van assistir a aquest acte, el Sr. Joan Aymerich, President, i el Sr. Enric García, Tresorer, i per part del Comitè Català de l’ACNUR, la Sra. Victòria Camps, Presidenta, i el Sr. Fernando Sevillano, Responsable del programa d’Aliances Estratègiques.
L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) és un dels organismes humanitaris més importants del món. Present a 126 països, té la missió de protegir i ajudar els refugiats i buscar solucions a la seva situació. L’ACNUR coordina la resposta a emergències i èxodes massius, per a la qual cosa instal·la camps de refugiats, distribueix aigua potable i aliments, així com materials d’ajuda humanitària. També s’encarrega de proporcionar protecció legal i de registrar les persones refugiades. Quan s’acaba un conflicte, l’ACNUR col·labora en la repatriació voluntària, facilitant el retorn de les persones refugiades que vulguin tornar al seu país d’origen i promovent programes educatius i de generació d’ingressos.
En reconeixement a la seva tasca, l’ACNUR ha rebut el Premi Nobel de la Pau el 1954 i el 1981, i ha estat guardonat amb el Premi Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional l’any 1991.